perjantaina, joulukuuta 09, 2016

9. joulukuuta: Puolukkamacaronit

Lusikkaleivät ja piparit ovat perinteisiä joulun pikkuleipiä, mutta uudempi suosikkini on macaronit. Jouluisia macaroneista saa värjäämällä taikinan punertavaksi. Suosikkitäytteeni joulun aikaan on puolukkainen tuorejuustotäyte. Pari tuli maistettua ja oli niin herkullisia! Ihanan rapsahtava kuori ja pehmeänsitkeä sisus, kyllä maistuvat kahvipöydässä. 


Ainekset:
3 valkuaista
Ripaus suolaa
0,5 dl sokeria
Punaista elintarvikeväriä

2 dl tomusokeria 
75 g mantelijauhetta 

Vaahdota valkuaiset, suola ja väri kevyesti. Lisää joukkoon sokeri ja vatkaa kunnes seos on paksua. Sekoita joukkoon nuolijalla keskenään sekoitetut ja siivilöidyt tomusokeri ja mantelijauhe. Pursota leivinpaperin päälle pellille pyörylöiksi. Minulla näistä tuli kaksi pellillistä, eli n. 50 pienikokoista puolikasta. Anna kuivahtaa ainakin 30 min. Paista 125 asteessa n. 20 minuuttia tai kunnes irtoavat paperista helposti. 

Täyte:
80 g tuorejuustoa
40 g puolukkasurvosta 
80 g tomusokeria

50 g voita sulatettuna

Sekoita täyteen aineet ja anna jähmettyä jääkaapissa. Pursota tai lusikoi macaronien toiselle puolikkaalle ja aseta toinen puoli päälle. Täyteen määrät kuulostaa hassulle, mutta täytettä kuluu aika vähän, joten ainesten määrätkin on suhteutettu pieniksi. 



Kompastuskivenä minulla näitä leipoessa on liika hätäily. Melkein aina käy niin, etten jaksa kuivattaa pursotettuja macaroneja riittävän kauaa ennen paistoa ja silloinhan nämä pikkuleivät eivät kohoa kauniisti. Vielä minulla olisi myös harjoiteltavaa tasakokoisten pikkuleipien pursotuksessa, toisista tuppaa tulla isompia ja toisista pienempiä, mutta makuun se ei onneksi vaikuta.

Ei kommentteja: