torstaina, joulukuuta 08, 2016

8. joulukuuta: Banaanikakku

Joulun leivonnaisista perinteisimpiin kuuluvat kuivakakut. Suosikkejani ovat hedelmäkakku ja taatelikakku. Jouluna on kuitenkin kahvipöydässä niin paljon muutakin, että vähän harmittaa, kun kaikkea ei kuitenkaan jaksa maistaa. Paras siis aloittaa herkuttelu tältäkin osin jo hyvissä ajoin. 


Leivoin eilen vähän hävikistä herkuksi ajatuksella banaanimaustekakun. Hedelmälaatikossa oli pari erittäin kypsää banaania, eli parhaimmillaan leivontaan siis! Makuni on banaanien kohdalla varmaan vähän erikoinen, sillä sinällään syötynä banaanit ovat minusta parhaimmillaan vähän vihertävinä, ehkä jonkun mielestä raakoina. Tämä maku minulla on ollut jo lapsesta saakka, kuulemma olen päiväkerhossa kieltäytynyt syömästä eväsbanaaniani, jossa oli pari ruskeaa pilkkua kuoressa. Se oli mielestäni pilalla. Mutta tosiaan leivontaan ja smoothieen banskut saavat olla ruskeapilkullisia tai vaikka kokonaan ruskeitakin kuoreltaan. Joskus olen näitä ruskeaksi kypsyneitä banskuja pilkkonut pakastimeen rasiaan myöhempää tarvetta varten, jos näyttänyt siltä, etten muutamaan päivään niistä ehdi mitään valmistamaan. 

Ainekset: 
100 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
0,5 dl tummaa siirappia
2 kananmunaa
2 banaania soseutettuna
3,5 dl vehnäjauhoja
0,5  dl mantelijauhetta 
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
ripaus suolaa
0,5 tl neilikkaa
2 tl kanelia
1 dl kahvia

Vaahdota rasva, sokeri ja siirappi. Lisää joukkoon munat ja vatkaimella sekoittaen. Sekoita joukkoon vuorotellen banaanisose, sekoitetut kuivat aineet ja kahvi. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa 45 minuuttia. 

Kakku on rakenteeltaan mehevän kostea, eikä mikään kuivakka kuivakakku. Tämä sopisi myös jäätelön kanssa jälkkärinä tarjottavaksi. Mutta nyt aion laittaa puolikkaan kakusta 
pakastimeen, ettei vahingossa tule heti syötyä kaikkea. 

Ei kommentteja: