lauantaina, joulukuuta 10, 2016

10. joulukuuta: Piparkakkutalojen leivontaa

Palasin äsken kotiin juuri päivän pimentyessä. Nyt on iso osa joululahjaostoksista tehtynä. Vielä jotain on hankkimatta, mutta ei stressiä niistä, ainakaan vielä. Ideaparkissa oli liikkeellä iso joukko muita ihmisiä samalla asialla, mutta silti ei tarvinnut ihmeemmin jonotella missään ja hermot säilyivät.


Eilen keittiössäni valmistui piparitaloja. Piparkakkutalon tai oikeastaan -talojen leipominen ja koristelu on ehdottomasti tärkeä osa jouluun valmistautumistani. Piparitaloni ovat oikeastaan pikku mökkejä, noin kymmenen senttiä korkeita. Malli on minulla ollut sama perinteinen jo vuosia. Säilytän kaavaa ja aina joulun lähestyessä leikkaan saman kaavan mukaisesti paperit muoteiksi. 


Ainekset:
0,75 dl tummaa siirappia
1,5 dl vettä
4 dl sokeria 
3 tl neilikkaa
3 tl kanelia
3 tl pomeranssinkuorta 
3 tl inkivääriä
3 tl soodaa
250 g margariinia
14 dl vehnäjauhoja

Mittaa kattilaan siirappi, vesi, sokeri, mausteet ja sooda. Kiehauta seos. Laita margariini kuumaan seokseen ja anna sulaa. Sekoita joukkoon jauhot seoksen ollessa vielä lämmin. Annan taikinan tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Kauli ja muotoile piparitalojen osat. Paista 175 asteessa n. 8 minuuttia.  



Piparkakkutaloa tehdessä taikinan tulee olla paljon tiiviimpää ja kovempaa kuin varsinaisia 
pipareita leipoessa, varsinkin jos aikoo tehdä ison talon. Eli makunsa puolesta tämä ei ehkä 
se kaikkein herkullisin piparitaikina ole, mutta piparitaloja leipoessa onkin taikinan rakennusominaisuudet tärkeintä! Kun piparitalo koristellaan sokerikuorrutuksella ja karkeilla, niin kyllähän tästä maistuvaa tulee. Voin tunnustaa, että viime jouluksi ostin varsinaisina pipareina syötäviksi Annas -merkin piparkakkuja, mun makuuni ne ovat hyviä, enkä 
enää piparitalojen leipomisen jälkeen viitsinyt leipoa pipareita erikseen.

Itse liimaan piparitalon osat yhteen sulatetulla sokerilla. Se on kuumaa ja polttavaa, mutta en ole enää muutamaan vuoteen onnistunut polttamaan sormiani. Ehkä kokemus tekee mestarin tai sitten tuurilla on osansa. Tämä on vaan niin kätevän nopea tapa verrattuna sokerikuorrutteella kokoamiseen. 


Pieniä piparitaloja on kiva antaa lahjaksi. Niinpä näitä tuleekin joulun alla 
leivottua aikamoinen määrä. Teen näistä joulupöytään tarjottimelle asetelman useammasta talosta ja karkeista ja muista pikku herkuista.

Ei kommentteja: